dilluns, 19 de març del 2018

CONXORXES LLIBRESQUES



Ja més relaxada, mentre compleixes els dies de repòs que el metge t'ha recomanat, has ensopegat amb la pel·lícula, Tierras de penumbra. La recordes de manera vaga, ja fa un grapat d'anys que la vas veure o mig veure o ja no saps que és el que vas fer però, hui, t'has disposat a visionar-la de nou, tranquil·lament, sense interrupcions. Ara no saps si una de les coses que més et van atraure de la pel·lícula va ser l'actor, Anthony Hopkins, del qui procures no perdre't cap pel·lícula. Mentre la veus has recordat que, en una de les prestatgeries, guardes algunes obres del personatge de què tracta la pel·lícula, C.S. Lewis. Només acabar-se, t'has alçat —sense el permís del metge— i amb l'ajuda de la crossa has recorregut els dos metres i escaig que et separen dels estants, i en un obrir i tancar d'ulls has ensopegat amb la lletra de l'alfabet i d'allà al títol que busques Un dol observat, el prens i ja que estàs, com que tens les imatges fresques de la pel·lícula, t'asseus per fer-ne una relectura. Abans, però, lliges a la coberta posterior que la pel·lícula està basada en el text que Lewis va escriure quan es va morir la seua dona H. Aleshores penses que, segurament, aquest llibre el vas llegir, poc més o menys, els anys que es va estrenar, d'això ja fa uns vint o vint-i-cinc anys. Per aquell temps a casa només havien entrat El príncep Caspian. Més endavant com que ja havies entaulat un certa coneixença amb l'escriptor vas comprar, Un experiment de critica literària, quan es va publicar. 

Per cert! No has dit que la causa del repòs recomanat pel metge té a veure en un accident. Diríem domèstic?, laboral?, o laboral en l'àmbit domèstic? Ai, dubtes, i no saps com l'hauries d'anomenar. Bé, un xicotet contratemps quan has anat a obrir un armari. Buscaves un llibre, 46 poemes i dos contes de Joana Raspall, que no trobaves i que feia poc havies fullejat; havies obert l'armari per enèsima vegada, tot i que no era eixe el lloc on hauria d'estar, quan de sobte una cosa pesada amb punta d'acer t'ha caigut i en compte d'esquivar-lo has volgut fer, golejada, d'una puntada — això li has dit al metge—, tot i que l'objecte en qüestió era una llançadora de teler, però estaves segura que d'haver dit el que era, segurament no hauria sabut de quin objecte es tractava. I mentrestant, els 46 poemes i dos contes, el motiu de tot aquest enrenou no ha aparegut, i has decidit deixar de buscar-lo. Ja eixirà del seu amagatall on l'hauràs col·locat sense adonar-te'n. O qui sap si és què ell s'ha amagat per fer que et trobares amb els dos textos de Lewis. Ves a saber de què parlen els llibres tot el temps que romanen tancats dins dels armaris.

D'aquella lectura d'Un experiment de crítica literària et va quedar present que la primera lectura d'un llibre només és una posada en contacte entre l'obra i el lector, per què les lectures en profunditat requereixen moltes relectures. I ara, com qui no vol se t'ha presentat l'ocasió.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada