dimecres, 8 de juliol del 2015

HOMENATGE A VICENT VALLS



Divendres passat, 3 de juliol, entre tantes activitats culturals que es fan per aquestes dates, em vaig assabentar de l'homenatge que, des de Cocentaina, li feien al poeta Vicent Valls, mort el novembre passat. Així que ho vaig veure: pensat i fet, no m'ho vaig qüestionar, com que l'acte es feia a una hora tardana m'hi vaig acostar. 
 
A Cocentaina, vaig de tant en tant: una és la cita ineludible per la Fira de Tots Sants; una altra, no puc evitar passar pel mig de Cocentaina com sempre hem fet, per l'antiga carretera nacional, camí d'Alcoi; una altra cosa més que solc fer és alguna compra esporàdica en el centre comercial de la població, botigues que acostume anar des de fa anys; i molt abans per visitar una de les branques de la família de mon pare, una part dels quals són socarrats. Però, com sol passar, els qui no vivim en cadascun dels pobles que visitem, sinó que anem de passada de tant en tant, se'ns en passen algunes coses, com per exemple el Centre Cultural El Teular, on estava programat l'acte. Quan vaig entrar faltava poc per què començara, hi havia més de mig auditori ple, d'un total de prop de sis-centes persones d'aforament. Dóna gust comprovar per als qui programen les activitats que la gent respon, en aquest cas ja siga per la coneixença de l'autor, Vicent Valls, com per la crida de les institucions. Començat l'acte van llegir els seus versos un nodrit grup de veïns de totes les edats, a continuació ho van fer un grapat d'amics i coneguts de Vicent, tots poetes, com tocava: Lluís Alpera, Jordi Botella, Joan Jordà, Maria Josep Escrivà, Manel Rodriguez-Castelló i algú més de qui no puc dir el nom per desconeixement.


TEMPS DE SALOBRE



Mai no vindran a veure'm els ocells,
ni dels teus llavis penjaré la lluna.
Diré el teu nom amb síl·labes de pluja
i brandaran campanes: les flors dels magraners.




I la llimera,
encara té canaris?
Fanals de bronze.




 
TEMPS DE SALOBRE, 2015. Coordinador: José Luís Ferris. 
Patrocina: Ajuntament de Cocentaina.
Promou: Associació d'Amics del Centre d'Estudis Contestans, Museu i Patrimoni Cultural del Comtat;
Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.
Edita: Editorial Club Universitario
 

2 comentaris:

  1. Que bé que n'hages deixat constància per escrit, Mercè. T'ho agraïsc, perquè un esforç d'organització com aquell bé s'ho val i perquè la poesia de Vicent Valls mereix ser recordada. Són ben bonics els versos de 'Temps de salobre' que has triat. Encara el tinc pendent de llegir. Tenim sort que tu i el teu De la Vall d'Albaida estant sempre estigueu a l'aguait.

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. En dies com els que ens està fent, de moltíssima calor, que no saps on posar-te, em fa la impressió que fins i tot se m'enterboleix la ment. Duia un tres o quatre dies pensant, però se'm feia feixuc escriure. Per fi, hui, m'he posat i ho he penjat. Mentrestant he anat llegint, això si, els versos d'aquest llibret tan bonic que ens van regalar.
      Una abraçada,

      Elimina