dimarts, 9 de gener del 2018

DES DEL PLA DE L'ESTANY. NOTES LITERÀRIES: Josep Pla




 El quadern gris (un dietari)


La història en detall

La història sempre ens arriba en conjunt. Per posar un exemple, ens és impossible saber amb detall què va passar l’11 de setembre de 1714, si no trobem diaris (dietaris) de persones que van viure aquells fets, i si pot ser de pensaments o posicions diferents. Perdem molts detalls i el que ens arriba pot haver estat deformat sempre per les diferents circumstàncies posteriors. Per això tenen tant de valor documents com El quadern gris, el diari de dos anys de joventut de Josep Pla, un dietari iniciat just quan acabava de fer 21 anys, el 8 de març de 1918, i tancat arran de l’anada cap a París, el 17 de novembre de 1919, que el confirmarà en el camí del periodisme professional. Relats com aquest ens ajuden a configurar la història en petit, la que, sumada amb moltes altres, hauria de formar la gran història. 

En el Quadern també hi podem viure (més que no pas veure) els dubtes de Pla. El final de la vida desvagada d’estudiant i l’inici de la vida adulta, ja com a periodista, després de la decisió presa d’escriure per damunt de tot i de no fer servir per res la carrera d’advocat, que havia estudiat a desgana a la Universitat de Barcelona i que va acabar per no fer un lleig a la família. També són interessants totes les referències que hi fa de personatges i costums, en especial les d’escriptors ja consolidats en aquells anys (seria el cas d’Eugeni d’Ors), que ho van ser després (com ara Josep M. de Sagarra)o que no van arribar a transcendir. Pla es mostra al llarg del Quadern com un gran admirador d’Ors. Podríem dir que, en aquells temps, era el seu autèntic ídol.

Pla és el rei dels adjectius i té un vocabulari molt ric. Llàstima que algunes de les  paraules que fa servir ja no les usem avui en dia, sigui perquè representen oficis o costums ja perduts, sigui per l’empobriment del nostre llenguatge actual. També llàstima que alguns pensaments ens costin d’entendre, bé perquè ens resulten llunyans en el temps, bé perquè no tenim massa referències de què passava en els entorns quotidians d’aquella època. Ja hem dit que la història ens arriba en conjunt, no en detall. Pla, al Quadern, ens fa un retrat exhaustiu de la manera de viure d’uns temps perduts. Llegint-lo recuperem el plaer de la lectura per la lectura, sense objectius, sense ànim, tampoc, de retenir la immensa majoria de les coses que ens explica.
 
Josep Pla en 1917

Cal destacar la ironia constant en Pla; el saber riure’s d’ell mateix si convé, a banda d’aquest art que tenia per trobar els adjectius correctes, clavats, per a cada ocasió. També cal remarcar la immensitat de detalls que descriu, de la vida quotidiana, dels amics, de la família. Llegir el Quadern és gairebé com viure aquells dos anys realment, presencialment. He llegit la descripció de l’estiueig d’agost de 1918 de la família Pla a Calella, a la caseta que tenien a la platja del Canadell, en uns dies d’estiueig meu i m’ha fet la sensació d’estar sota l’ombra d’una barca, notant l’oreig de la tarda a la cara, encara que el llegís asseguda en una gandula a la terrassa de casa, força lluny del mar.

De fons, en el Quadern, hi trobem també l’epidèmia de grip que va causar estralls a partir de finals de 1918. Pla explica que tenia la universitat tancada per aquesta causa. Ens parla d’alguns dels morts que hi va haver i la malaltia hi surt relatada diverses vegades. En l’escrit es nota la inquietud que devia haver-hi. “Les esqueles són nombrosíssimes”, ens diu, i esmenta, entre d’altres, l’òbit del poeta Joaquim Folguera. El 24 de febrer de 1919 ell la té i se’n surt, sense conseqüències greus. Creu, però, que ha passat just, tant ell com alguns altres membres de la seva família, que també van patir l’epidèmia. També podem veure en aquest diari una clara diferència entre els escrits que fan referència a l’Empordà i els que parlen de Barcelona. Ens descriu un món rural, però lluminós, en el primer cas i una ciutat grisa, humida i bruta, en el segon.

Cal dir que Gabriel Ferrater creia que Josep Pla no havia escrit aquest dietari el 1918 i 1919, que la redacció l’havia fet ja de gran. Cal esmentar que sovint l’autor hi parla com si tingués més edat de la que figura que tenia llavors. Ho notem en diversos punts del dietari. Ferrater va ser l’únic que va posar en dubte que el llibre l’hagués escrit un jove de vint anys, però és que segons ell, en aquesta edat: “no s’escriuen 800 pàgines bones”.

L’any 2016 va fer 50 anys de la publicació per primer cop del Quadern gris. Pla, llavors, ja tenia prop de setanta anys... i havia escrit moltíssim al llarg de la seva vida. No podem deixar d’entendre una mica l’ombra de dubte que introduïa Ferrater. De fet, sembla impossible que Pla no revisés el Quadern abans de la seva publicació, polint una mica la versió original, no pas reescrivint-la, perquè també seria difícil, al cap de tants anys, recordar tots els detalls que conté El quadern gris.

Pilar Castel Soler 


Josep Pla. El quadern gris. Destino. Barcelona, 2007. La butxaca. (la primera edició a Ediciones Destino va ser el 1966). 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada