dijous, 22 de novembre de 2012

Som maletes


Foto Mercè Lloret: Sardenya juny de 2012

El passat dissabte, dèsset de novembre, al Saló de Corones del Palau Ducal, Elvira Cambrils comentava, com a convidada en la Nit de contes al Palau, que va començar a escriure en sentir-se angoixada, fa un temps, quan estàvem en plena bombolla constructora, en veure el que ens venia a sobre, impotent de no poder fer res per controlar el que tenim en aquests moments, la crisi que diuen els del més amunt. Tots ho sabien menys ells. Doble per als peninsulars, que suma la global, més la immobiliària, particular. Nostra i només nostra.

En èpoques de crisi, personal o global és quan afloren els grans pensaments. No dic que el meu pensament siga gran, però si que és veritat que Elvira m'ha fet comprendre que hi ha moments que no convé callar, ni empassar-nos les tristeses cap endins. També resulta interessant el que fan els mestres d'arts marcials, tancar un puny i arrufar les celles amb la intenció de treure tota la ràbia que tinguem a dintre i colpejar el no-res, primer amb un puny després amb l'altre, i buidar, buidar, buidar, o fer com ha fet Elvira Cambrils, escriure, escriure, escriure.

Som maletes

Dos quarts de nou, pronuncia la veu suau de la locutora. Sona un fragment de La Suite dels Planetes de Gustav Holst (1874-1934). Esmorze. Allà, segons els càlculs horaris que he inserit al mòbil són dos quarts de quatre de la nit-matinada. Me'ls imagine dormint de pressa, han de recuperar el temps perdut de la darrera jornada, sis hores de decalatge, afegit a l'estrès dels darrers dies, tot preparant a corre-cuita el viatge, finalment, encuriosits han contemplat el nou paisatge que els rep a vol d'ocell.

Bon viatge, i la mateixa sort que un dia, nosaltres, quan vam fer les maletes, vam encabir la nostra vida a dintre.

Ara, dues maletes comencen una venturosa aventura.

Bon viatge i estimeu la terra que us acull com si fóra la vostra.

(text inspirat en una frase de la pel·lícula Nirgendwo in Afrika i en solidaritat amb la darrera concentració del jovent a València)
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada