dijous, 14 de febrer del 2019

POE + GRAFIES: INVERS


No vaig poder anar a la presentació del nou poemari, Invers, que Consol Martínez Bella va presentar el passat novembre a la llibreria La Rossa de València. Però sembla que els Reis d'Orient se'n van assabentar i va ser un dels regals que vaig rebre, que em va fer molta il·lusió. Realment fa goig palpar aquesta meravella de llibre entre fotografies i poemes. Així és com comença aquesta nova col·lecció que porta per nom Poegrafies, perquè una part s'adiu a l'altra i viceversa.
Aquell dia, a més de l'autora, Consol,  presentava el llibre Maria Josep Escrivà i podreu imaginar vos com aniria la presentació i amb quines complicitats. 

Invers transcorre entre dues vies paral·leles en un viatge cap endins. Paraula i imatge juguen a desdibuixar les fronteres; de vegades, l'una pren el gest de l'altra. Fan camí des del paisatge extern fins a l'intern. La mirada vagareja, en la primera part, amb imatges on l'aigua és element de creació, on no som res i som part de tot. En la segona, la distància entre l'interior i l'exterior s'acurta i esdevé la drecera que recorrem, inevitablement, per no fer massa indigerible la mirada cap endins. En la tercera part, ens aproximem, tant com ens permeten els ulls i el llenguatge, a l'espai més íntim de l'existència: allà on és difícil accedir sense por, on les ferides i els dubtes romanen quasi inalterables a pesar del temps i de l'intent d'acceptar els nostres límits.

I així comença aquest viatge:


 Invers, o potser no
com mirar amb uns ulls que no estiguen avesats a la mirada apresa?
com escriure alguna cosa que no determine la llengua pròpia?
Què mirar o que dir que estiga fora de la ment?

endins d'una gota
el món

el mateix 
que veiem enfora

la nostra mirada
no coneix una altra senda 
que la que hem après
sota el pes
de la covardia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada