divendres, 7 de setembre del 2018

DES DEL PLA DE L'ESTANY. NOTES LITERÀRIES: Eva Baltasar




Permagel

Una novel·la que no arriba a les dues-centes pàgines, en un format de llibre petit. Trenta-vuit capítols de diferents llargades. No massa extensos, en general. Un, el 37, de tan sols una frase, com una piulada: “Dia 11. Avui he sabut que la mort és transferible”. 





Amb aquesta breu expressió, l’autora, Eva Baltasar, ens resumeix la decisió de la protagonista de no suïcidar-se. Una protagonista que ens haurà explicat en primera persona tota la seva vida fins llavors. Una dona encara jove, lesbiana, amb pensaments suïcides, peculiar. Una autora introvertida, força tancada en ella mateixa (segons reconeix en una entrevista a Vilaweb), una poeta (amb alguns poemaris publicats i premiats) que ha aconseguit fer una obra en prosa poètica, Permagel, amb la qual ha entrat en el camí de la novel·la per la porta gran, aconseguint un gran èxit de vendes (i suposem que de lectures) i guanyant el premi Llibreter 2018, entre d’altres. Una bona arrencada d’Eva Baltasar que, segons s’esmenta en la contraportada del llibre, “duu una vida simplicitat voluntària” i que segons explica ella mateixa és una meditadora constant, amant del silenci i la soledat (encara que tingui dues filles). Una escriptora per seguir i que ja anuncia dues noves obres, que formaran trilogia amb Permagel: Boulder (que diu que ja té escrita)i Mamut. 

La protagonista de la novel·la aconseguirà trencar el permagel, aquesta membrana que la revesteix (el permagel és la part de la terra que no es desglaça mai). Somriurà, al final, “somriure així fa fondre el permagel”. I el podrà fondre perquè trobarà un sentit a l’existència, en les seves nebodes (sobretot en Clàudia, la de sis anys,que li fa una bona lliçó de vida) i en la confiança que diposita en ella la seva convencional germana quan deixa que tingui cura de les nenes. Ella, que ara ja és una persona responsable, que s’ha preparat un suc de taronja al matí i se l’ha pres juntament amb les pastilles que l’ajudaran a tirar endavant i a deixar enrere les intencions suïcides que de fa anys la temptaven.

I fins arribar a aquest desenllaç els lectors l’haurem acompanyada durant molts episodis de la seva vida. Haurem vist com és ella, la seva família (en especial les dones: mare, germana i nebodes, millors a mesura que l’edat disminueix), la seva sexualitat, les seves amants (té consciència de ser lesbiana des de molt petita). I per sobre de tot, haurem vist la seva evolució en positiu.




Permagel, una bona novel·la que t’enganxa des del principi pel seu llenguatge, per la poesia que conté des del primer moment i per les seves originals expressions i metàfores. I que comença així: “S’hi està bé, aquí. Finalment.” Un inici com aquest fa de bon seguir per força. 

Una petita joia per rellegir més d’una vegada, com solem fer amb els bons poemaris.


Pilar Castel Soler


Baltasar,Eva. Permagel. Club editor. Barcelona, 2018.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada