dijous, 12 de setembre del 2024

El somriure de la Mona Lisa


Un personatge escriu que tenint la casa a petar de llibres, des de fa un temps només es dedica a comprar aquells que li semblen interessants pel títol, la temàtica o pel que siga, vaja, que ja no ho compra tot, que ara és més elitista. Això mateix vaig pensar en llegir aquest comentari. Jo també tinc casa plena i ja no sé on col·locar els llibres, d’ací que només compre aquells que em criden l’atenció, o vaig a les biblioteques públiques, però com que tot no es pot trobar allí, de tant en tant cal comprar-ne algun. Dit això, m’agradaria fer un comentari d’un dels llibres que he comprat fa poc, que ha estat tot un encert.

Malca Sirvent (Mollerusa, 1966) acaba de publicar el seu primer llibre de relats, Gust de maduixa. Contes i altres escrits. I que puc dir d’aquesta miscel·lània? En primer lloc, hi ha la nota de l’autora. La seua presentació i el motiu que l’han llançada a auto editar-se. Una autora inèdita fins ara, però què... qui sap... promet. Comença explicant que els relats formen part dels deures de tallers d’escriptura en els quals ha participat des del 2020 fins al 2023. Gràcies als quals s’ha llançat a embastar històries i/o construir personatges i compartir-los amb la resta de participants, alhora que continua detallant cadascun dels deu apartats en què està subdividit el recull que consta de trenta-cinc narracions breus.

Relats que a mesura que anem llegint ens encomanaran frescor, tendresa, humor, ironia. Uns personatges que tinguen nom propi o no, recreen realitats tan vives que més d’un segur que les ha viscudes en carn pròpia, les ha escoltades o bé se les ha imaginades i no s’ha atrevit a dir-les en veu alta. Però Malca Sirvent si ho ha fet, ella s’ha atrevit a donar protagonisme a una col, «La col està de dol. De res li ha servit portar tants abrics perquè algú, amb una carta a les mans, més enllà de la porta d’una cuina, ha demanat escudella». En cada relat hi ha una sorpresa que t’atrapa des del principi que tant pot començar per, «La cadira no sona»; «No em dic Margarida ni Paula, ara em coneixen per vuit-zero-tres-tres i m’encanta que em retratin»; o per «Mineeet..., Com diu? Qui truca? Què necessita?»; o per «Com ella, cap altra, pensava la Rita després de cada estrena»; també per «Entre ser camell o fer broma a un camell, en Pere ho va tenir clar»; i «Quan encara no hi havia Wallapop, ni deixalleria, ni contenidors de reciclatge, al poble teníem la foguera de Sant Joan i la Carmeta». A Malca li agrada refer històries, així: La Marie Dorment (conte clàssic reinventat) on recrea la història de la Bella dorment amb Marie Curie de protagonista i la recepció del segon Nobel. No faré espòiler del final, això i més i més fins a les trenta-cinc narracions.

Diria que he tingut la sort de trobar-me-la en un dels tallers en el que hem coincidit i en assabentar-me per la tutora, Ester Enrich qui condueix el taller vaig demanar-li si me’l podia enviar. I així, al cap de pocs dies, el tenia a les mans. Però si el voleu aconseguir les llibreries de Mollerussa o de Tarragona en tenen, i si no el vostre/a llibreter/a sempre vos el podrà demanar.

Per cert, havia oblidat de dir que Malca Sirvent també li agrada dibuixar i la fotografia i ha participat com a coautora en el recull de contes literaris Conterussa.

 

dimecres, 4 de setembre del 2024

Cent Anys d'Estellés (14)

 

Tot i que les institucions públiques del País Valencià no han volgut fer-se ressò de la celebració del Cent Aniversari de Vicent Andrés Estellés, la resta del poble sí que ens n'hem fet, ens en fem i ens en farem.

I, a banda de les entrades que vaig publicant, de tant en tant al blog, també hi ha el meu granet d'arena que he escrit per al llibre de festes d'Otos d'enguany, 2024, que es pot llegir en el blog de Publicacions sobre Otos

De fet, hi ha un Estellés que no s'acaba, i, si s'escorcolla una miqueta, cada poble té la seua història particular amb el poeta. I si no s'ho creieu, podeu llegir la que Daniel Alfonso ens conta des del seu blog.

 

Poetes, poemes i versos amenitzats amb l’ingredient de la bona música.

Centenari de Vicent Andrés Estellés  

Mercè Lloret Llopis

Per si no us en recordeu, enguany celebrarem quinze anys que en Otos dediquem un dia a festejar la poesia. Sí, els anys passen volant i més d’un s’haurà despistat en el recompte, però sí, vos ho dic i vos ho assegure, quinze anys des d’aquell dia de setembre en què uns quants veïns ens vam ajuntar a l’entrada del Palau i vam improvisar un sopar, mentre de tant en tant interrompíem l’àpat i llegíem poemes. Aquell any va ser el primer any de la carta de convit que Josep Lozano va llençar per les xarxes per a homenatjar el nostre gran poeta nacional Vicent Andrés Estellés.  

I des d’aquell primer any, 2010, a més de tindre present la figura de Vicent Andrés Estellés, hem de dir que, per Otos, hem conegut una llarga llista de noms, uns, més que altres. I per si no esteu al cas vos en faré cinc cèntims.         

Si bé, el 2010 i el 2011 vam començar amb Vicent Andrés Estellés i vam continuar llegint poemes d’ell. A partir del 2012, ho vam anar complementant amb poemes tant d’Estellés com del poeta convidat. Aquell any, va ser el nostre veí, Joan Guerola, qui ens va llegir poemes seus escrits sobre les fonts d'Otos. Els anys següents hem tingut la sort de rebre noms com Vicent Berenguer amb poemes escrits a partir de l’obra d’Antoni Miró. O la performance poètica de Josep Sou amb les cançons de Lluis Llach. El 2015 ens va visitar el poeta Jaume Pérez Montaner qui ens va delectar amb els seus versos. També hem recitat poemes per la pau, per la terra, poesia de l’ànima. El 2017 ens va visitar l’amic i molt estimat Lluís Roda. I, encara no hem acabat, no podia faltar el nostre poeta valldalbaidí per excel·lència, Salvador Jàfer qui, el 2019, ens va visitar. Hem llegit poesia escrita amb nom de dona, i hem rebut la visita de l’albaidina Imma Tormo. Tot acompanyat i, com diu el títol d’aquest escrit, amenitzat amb un toc de bona música i amb uns músics que sense ells res haguera sigut igual.


Enguany, desitjaria que a més de congratular-nos amb el poeta que vinga a Otos a compartir els seus poemes que també poguérem congratular-nos amb el nostre gran poeta per excel·lència, Vicent Andrés Estellés, que nascut el 4 de setembre de 1924, hauria complit cent anys. I per això  moltes de les activitats que s’han fet a Otos giren al seu voltant, d’una banda, el cartell que l’Ajuntament ha col·locat al balcó del pati del Palau, també els alumnes de l’escola han pintat un cartell, la Trobada de les Escoles en Valencià que enguany s’ha fet en Otos també ha dedicat un espai a llegir els versos que Estellés va dedicar a la Vall d’Albaida en el seu Mural del País Valencià.

Però, sabeu, encara no s’ha acabat l’any, encara queda temps per recordar-lo amb qualsevol manifestació que se vos ocórrega, tot i que no hauríem de recordar-lo només enguany, deixeu un poc d’espai per als anys que vindran.


Moltes gràcies.

 

66 


Exiliat, assenyalat, escrius,

aquesta tarda de diumenge, en un

racó del teu país. Veus el país.

Creus  en el país. Acaricies


a la butxaca unes paraules, ous

el seu dolgut metall antic. Escrius.

Exiliat, adelerat, ja ho saps,

et diuen bord des de la seua trona.


Tenen por. Tenen por. Sols tenen por.

Amuntegaven les  precaucions;

demanaven, urgent, una acció.


De tanta por tenien pressa.

Els veus fer i desfer. Calles, escrius.

Tu tens tot el futur a la butxaca.


El gran foc dels garbons. Vicent Andrés Estellés