dimarts, 15 d’agost del 2023

Llibres a Libros (Teruel)



Libros és un xicotet poble de molt poquets habitants, segons la Viquipèdia en té 102,  situat en al costat de la carretera nacional-330 entre Ademús i Terol. Passat la comarca del Racó d'Ademús encara en territori valencià el primer poble de Terol és Libros. I allà vam anar fa uns dies a portar-los uns quants llibres després d’assabentar-nos per la premsa, d’Aragó, que al poble no tenen biblioteca i volen crear-ne una. Per això acceptaven donacions de llibres de qualsevol temàtica sempre que estigueren en bones condicions. En la casa d’Aiora després d’haver-se’n endut la major part, encara en quedaven molts. Així que vaig pegar una ullada i quan em vaig descuidar damunt la taula n’hi havia un bon grapat, impossible d’enviar per correus o per missatgeria pel preu que ens podia costar l’enviament, així que vam decidir anar en persona a portar-los-els. 

 

No és la primera vegada que passem per Libros, ni que dinem en el bar que hi ha a la plaça, encara que és veritat que ha anat canviant de mans unes quantes vegades. Quan vivíem a Aiora era la nostra carretera d’eixida cap al nord, amb molt menys trànsit que a l’autopista de la costa. Segons un dels rètols que vaig llegir en algun punt del viatge la carretera va d’Alacant a França, encara que el major trànsit el té des de València a França per evitar el tram d’Ademús a Terol que és estret i amb molt de transit de camions. Però, si no heu passat per allí, feu-ho. És el tram més bonic de tots, entre el riu, la carretera, els pobles, la frescor dels xops, dels arbres de ribera, de les pomeres, dels cultius d’horta. Fa goig anar parant ací i allà per descansar una estona mentre veus córrer les aigües sempre tèrboles del Túria.

I una vegada allí vam dinar al bar de sempre. Després encara vaig tindre temps per dedicar uns minuts a fer un passeig, curt, pels carrers que a eixes hores de la vesprada marcaven vora els quaranta graus. Vaig comprovar de primer mà que el projecte que el poble de Libros està realitzant és il·lusionant i va endavant. A banda de voler crear una biblioteca, des de fa uns anys organitzen unes trobades literàries. Veïns, escriptors i qualsevol que vulga anar està convidat a la tertúlia. D’aquestes trobades, als carrers es pot veure la petjada dels rètols que van omplint que recorden les frases de cada escriptor que ha visitat Libros.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada