diumenge, 19 de gener del 2020

DES DEL PLA DE L'ESTANY. NOTES LITERÀRIES: XAVIER MORET








He viatjat en tres ocasions a Formentera, dues en una estada del voltant d’una setmana (per setembre del 1992 i del 2015) i una fugaç, d’un sol dia d’anada i tornada des de la veïna Eivissa (l’abril de 2010). El primer cop que hi vaig anar ja en vaig quedar encantada, i enamorada definitivament. He de reconèixer que he arribat a idealitzar-la una mica i tot, però penso que s’ho val. El turisme l’ha espatllada, però no tant com d’altres llocs. Per sort, la insistència de la mateixa gent de l’illa, que són qui més se l’estimen, l’ha salvada encara força. I que duri...

A banda de les vegades en què hi he estat físicament, sovint la tinc en ment. I sempre que me n’arriben informacions o referències via revistes (Descobrir, sobretot), pel·lícules (Lucia y el sexo, Formentera Lady...), proses (el genial escrit L’estat de la felicitat a Formentera, on Josep Pla ens fa la crònica d’una visita que va fer-hi als anys cinquanta del segle passat), novel·les (El silenci, de Gaspar Hernández), entre les que em venen a la memòria ara mateix, les llegeixo o les miro amb avidesa.

Aquest agost passat hi he anat un altre cop, però no presencialment, aquesta vegada. M’he estalviat el trasbals de l’avió i la gentada, sobretot turistes italians, que indefectiblement hi ha en aquest mes de l’any. Hi he estat de la ploma de Xavier Moret, que ens hi presenta una història protagonitzada per un detectiu alternatiu, en Max Riera, i el seu amic Roc, un periodista recentment acomiadat del diari on treballava des de feia trenta anys. I pels ossos d’una persona, morta fa uns quaranta anys, que troben en fer el forat per instal·lar una piscina a can Pi, una casa situada en la zona de Migjorn. 
 
Els dos homes tornaran a una illa on havien viscut breument, però intensa, l’experiència hippy en uns anys propers a l’època en què hi devia haver estat la persona morta. Els seus records, els progressos en la investigació i la vida actual a l’illa de personatges que també hi eren abans, s’aniran barrejant i entrellaçant fins a formar una bona història. Una novel·la de misteri, força correcta, que alhora es convertirà en un resum del que va ser el moviment hippy, i de l’evolució de Formentera i els seus habitants al llarg dels darrers cinquanta anys.

Les investigacions els duran també a altres punts, a la propera Eivissa i també a Dinamarca, a la ciutat alternativa de Christiania, “una bombolla de llibertat al cor de la gran ciutat de Copenhaguen”, un altre antic paradís hippy que sobreviu, encara que amb una filosofia força evolucionada. 
 
Hi trobarem ex-hippies, com ara un francès que va arribar a Formentera després del maig de 68 i que ja no en va marxar. Masovers i pagesos d’abans i actuals, que també n’hi ha hagut i n’hi ha. Un fotògraf illenc que en té recollida la història en imatges. Una forense eivissenca que ajudarà a resoldre el cas. Un pintor excèntric que encara hi resideix, i també nous enamorats de l’illa de diverses nacionalitats.

El desenllaç de la novel·la ens descobrirà, a banda de la solució del misteri dels ossos trobats, que un paradís com pot semblar Formentera pot contenir àngels, però també dimonis, i que l’horror també hi té cabuda.

La novel·la passa bé i la intriga creixent et va enganxant fins que no en pots deixar la lectura. Moret té un estil periodístic, pràctic. Usa un llenguatge clar, amb les descripcions justes i precises per posar el lector en la situació i l’espai que corresponen a cada moment de la història, i amb una fina ironia sempre present.

Per acabar d’arrodonir l’obra, l’autor la va completant, o acompanyant, amb nombroses referències musicals, moltes de l’època daurada hippy i d’altres més actuals. Al llarg del relat, sovint hi apareix també esmentat Bob Dylan: la llegenda diu que va passar una temporada a l’illa, a finals dels seixanta, però aquest fet no s’ha pogut comprovar mai. Un altre possible misteri per resoldre, una excusa més per continuar parlant d’aquest indret fantàstic que és, encara, Formentera.

 

Pilar Castel Soler 
 


Xavier Moret. Formentera Blues. Editorial Empúries. Barcelona, 2019.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada