M'ha vingut al cap que potser la gent
que coneix la Font de Baix d'Otos s'ha sentit transportada pels
mateixos viaranys emotius que ha descrit Joan Guerola en els seus
versos. Però, també és veritat que, tal vegada, les seues
paraules els han insinuat algun altre de diferent als que expressa
el poeta, tot pot ser, ja ho crec, personalment, la Font de Baix és
un brollador de brolladors, una cruïlla, dels quals cadascun en pot
prendre de diferents, jo mateixa estic immersa en un d'ells. Acabe
de recordar l'escrit publicat al llibre de les festes patronals
d'Otos l'any passat, 2013, titulat Converses etnobotàniques a la
manera de Joan Pellicer, un homenatge a la font, al seu paratge i
també al nostre gran, gran, grandíssim Joan Pellicer que em va
servir per encetar un motiu de «conversa», i escric conversa entre
cometes, perquè crec que és, potser, un lloc una miqueta especial,
que té com a centre la Font de Baix, per prestigiar la font com a
lloc de trobada, tot escoltant el soroll de l'aigua que raja, per
estar, xerrar, una manera de reivindicar eixa natura en la seua
màxima puresa que el nostre etnobotànic tant li agradava, la qual
va procurar i ens va procurar.
Fotografia presa dels dolls de la Font de Baix aquesta mateixa setmana. |
CONVERSES ETNOBOTÀNIQUES A LA MANERA DE
JOAN PELLICER
Reconec
que cadascú tria el moment i l'ocasió per xerrar. Per
això,
si
no vaig desencaminada diria
que uns
s'esbargeixen
esmorzant al bar, tot
i que no tots els dies;
altres jugant a les
cartes
a la llar de jubilats al
Palau,
o
prenent el cafè de mitjan vesprada, o organitzant dinars, berenars o
cursos.
Altres a la porta de casa, també
al bell mig del carrer,
i
a l'estiu, a la fresca; també
al
mercat, al
forn,
a la carnisseria i
a
molts
més llocs que no he esmentat.
Diguem que tots els llocs són bons per xerrar. I
diguem-ne que, qui escriu, peta la xerrada a la Font de Baix, sí,
allí, però no precisament en la font sinó en l'horta que hi ha a
la vora. És a dir, en l'Horta de la Font de Baix. La que n'era del
tio Dionisio que en pau descanse.
Des
que, fa cosa de quatre o cinc anys, vam comprar aquesta
horta
no
em resulta estrany veure
veïns,
caminants o simplement
curiosos
que passant cap a la font s'entretenen mirant,
tant
l'aigua que corre avall com el
trosset de
terra,
abocats a
la barana del
pont que
creua el barranc de la Mata, nom que
dóna la
font que naix a
mitjan serra de Benicadell,
que
abasteix d'aigua
al poble.
Amb
tot,
el barranc
s'alimenta
d'altres
fonts com la del
tio Àngel, o
la
de la Prunera que
fan que córrega
per
la llera
més alegrement, fins que se
li ajunten
els
sobrants
de la bassa de
la Font de Baix i l'escorrentia de la bassa del Xato. És
en
aquesta
conjunció
que, si
es para l'orella, la fressa
de
l'aigua
pren
un soroll renovellat. Són molts
els
que acaben
entaulant conversa, tot preguntant, encuriosits què
fem
i quines coses tenim plantades, altres
saluden els
bons dies i
continuen camí. En realitat és pot dir que es
tracta d'una parcel·la
de
terra ben
escodrinyada.
Però
la
veritat és que, des de
llavors, hem participat
en
les
més variades
converses
que
donen
compte d'una disparitat
d'opinions
i consells,
hi ha
per
a tots els gustos,
del que hauríem de fer o de no fer, sobre cultius, o podes, o
tractaments. No vull dir que no en faça cas de tots els comentaris,
d'alguns em prenc la mesura justa perquè
em procuren sabers que desconec
i d'altres no en faig gens de cas. Amb
tot, de vegades pense que aquell trosset d'horteta dóna per a moltes
satisfaccions i no sempre referides a bones collites.
Però
bé, hui mateix, mentre jo esclaria les prunes i Joan Enric
entrecavava les cebes, m'he rigut amb gana en contar-me l'enraonia
que li havien fet en l'esmorzar del bar d'aquest matí, tot perquè
havia dit que se n'anava a l'horta a entrecavar les cebes, la terra
de les quals estava a vessar de calcigues. Juanito el retoret,
li ha dit que si vol que desapareguen i no tornen a eixir-li cal que
cave diumenge, dimarts i dijous per les vesprades durant quatre mesos
seguits i veurà com ja no n'ixen. Segurament som molts els qui
considerem aquesta planta herbàcia dins la categoria de males
herbes, brosses que cal
eliminar d'un qualsevol terreny, tot i que pense que abans caldria
mesurar com i de quina manera dur-ho a terme, encara que només quan
el cultiu té un interès econòmic, es pot plantejar treure-les per
què no destorben al creixement i la producció del cultiu de manera
dràstica, això és amb productes fitosanitaris. Doncs, no és
aquest el nostre cas, i ja veus que el consell que ens han donat ve a
dir que cavant, cavant desapareixen les considerades males herbes.
Més informació sobre aquesta herbàcia recollida al Costumari
Botànic diu que en algunes comarques es cull molt tendra per a
verdura bullida o bé fregida amb allets. No ha d'estar malament
aquesta recepta!. Mentre rèiem l'acudit, volgudament irònic, que
m'acaba de contar, m'han vingut a la memòria altres anècdotes, no
per divertides com aquesta, sinó perquè si he de dir la veritat, de
vegades trobe que són ben interessants.
I
mentre pense en això, Dani i Belen que han baixat a llavar-li la
cara al cotxe, s'acomiaden des de damunt del pont, mentre miren i
comenten la gran quantitat de plantes
que aquests dies floreixen a banda i banda del barranc. Quina
exuberància! les borraines que hi ha per tot arreu, i quina l'alçada
que tenen algunes mates. I és que aquestos dies la blavor d'aquesta
preciosa flor destaca per sobre la verdor tendra de les mal
anomenades herbes roïnes que encara encatifen alguns trams del
barranc. Al meu poble, les borraines com en diem nosaltres, comenta
Belen, tot apropant-se cap on estem, en la Fresneda, a la comarca del
Matarranya, de la mateixa manera que a tot l'Aragó, hi ha costum de
menjar-les, bullides amb creïlla i també fregides, de totes les
maneres són molt bones. Allí es cultiven i les venen al mercat, la
gent les compra i les prepara en casa. Tenia ganes de trobar algú
que em diguera de quina manera podia fer servir aquesta preciosa mala
herba que, a mi també, em creix per tot el tros de terra. I així
ens ha explicat que les punxetes que ixen al voltant de les branques,
quan són molt tendres no cal fer-los res perquè al bullir-les
queden arrambades als costats del perol, i en apartar-les per
treure-les, o escórrer-les, se'n van amb l'aigua. Quan són més
grans es poden fregar amb un fregall del tipus escoch brite.
Amb tot, les punxes que tenen les branquetes no són perilloses i es
netegen com les penques que a l'hivern utilitzem per fer el putxero.
Ara ja no tinc excusa per no cuinar-les, bé que les he provades en
algun restaurant, i realment són molt bones i fan una menja molt
fina, molt més fina que les bledes i les penques, encara que pel
putxero no hi ha altra verdura que la penca. Ja
puc dir que, a la
tardor, quan tornen a
eixir faré per collir-ne i guisar-les tal i com m'ha explicat Belen.
De
històries com aquestes en que podria contar algunes més, però
potser serà millor anar explicant-les a poc a poc per no
allargar-me massa i deixar-ho per un altre dia. Ara bé, no sé si
és un atreviment per part meua dir
que, d'aquestos
encontres fortuïts entre
la gent i el medi, veig
la mà de l'amic Joan
Pellicer,
de fet mentre
conversàvem
el
cap de setmana, de
reüll, em va semblar
veure passar una
ombra, com una
exhalació apenes
percebuda, i és que segons conten alguns veïns d'Otos, més
d'un diu haver-lo vist passar en la seua moto, camí d'algun contacte,
sempre a punt i amatent a qualsevol demanda que se li fera.
Bibliografia:
PELLICER
I BATALLER, Joan (2000). Costumari botànic. Recerques
etnobotàniques a les comarques centrals valencianes. Edicions
del Bullent.
RECASENS
I GUINJUAN, Jordi (2000). Botànica agrícola. Plantes útils i
males herbes. Edicions de la Universitat de Lleida. Institut
d'Estudis Ilerdencs.
V.V.A.A.
(2002). Història Natural dels Països Catalans. Enciclopèdia
Catalana, Barcelona.
Webgrafia:
Fotografia presa en el lloc on esdevé l'escrit, Borago officinalis (Borratja) Any 2013 |
Article publicat l'agost de 2013 al llibre de festes d'Otos.
Preciosa l'entrada, Mercè. La terra, la gent que se la viu és una font inesgotable de coneixement, i de literatura. Joan Pellicer va saber transmetre la reciprocitat d'aquestes relacions terra-ésser humà com ben pocs ho han sabut fer. Moltes gràcies per recordar-te de l'entrada que li dedicàrem a Burrera Comprimida.
ResponEliminaAmb el teu permís, he compartit aquesta primera entrega de les teues 'Converses' amb el grup d'Amics de Joan Pellicer de Facebook.
Una abraçada, i fins prompte!
Com sempre, seguidora incondicional, Maria Josep, moltes gràcies pel compliment que em fas. Em va fer molta il·lusió quan se'm va ocórrer la idea d'aquests escrits com una manera d'agrair-li la tasca que durant tants anys va fer, en especial, per aquestes terres que li agradava visitar. De fet les vegades que el vaig veure va ser per ací.
ResponEliminaUna abraçada,
Són borratges! El mestre Casimir Romero també explica com cuinar-les: https://www.youtube.com/watch?v=wRDYBZpmDFA
ResponEliminaI un hort regat amb aigua de font, i a Otos... això ha de ser un trosset de paradís.
Ja ho crec que és un trosset de paradis i al qual estàs convidat a fer tertulia. No coneixia el video de les herbes mengivoles del Casimir. Ell, també com Joan Pellicer és un gran divulgador, sense deixar de banda a Toni Conca, que no conec personalment, però tinc els seus llibres. En canvi amb Casimir me'l trobe en molts llocs.
ResponElimina