divendres, 16 de gener del 2015

FAENT CAMINS MÉS DRETS

Un plat ceràmic de la rosa dels vents que vaig comprar fa molts anys en un viatge al sud de França.
 

Fa temps que tenia ganes de travessar fronteres, tot i que el mot frontera sona molt agressiu, és millor dir que només ens separa la Serra Grossa que divideix les comarques de la Vall d'Albaida i la Costera, així que en els temps que corren només em cal travessar el túnel de l'Olleria, i, ja estic. Enrere queda en la memòria, per als de més edat, el port de l'Olleria amb les seues tortuositats, que separava les poblacions de l'Olleria i Canals. 
 
I en aquest nou paisatge esquitxat d'un grapat de pobles he triat a la poeta Consol Martínez Bella de Llanera de Ranes a qui vaig tindre el gust de conèixer fa uns anys, per ser més exactes el 2008, en una jornada poètica en Otos que, casualment, vaig retrobar fa poc en la presentació de la plaquette de Grills esmolen ganivets a trenc de por de Joan Navarro i L'esmorteïda estela de la platja de Salvador Jàfer que Ca Revolta va editar el mes de maig del 2014, com a tast, abans de la reedició de les obres que es va fer mesos després en Octubre Centre de Cultura Contemporània. Em va agradar el retrobament perquè m'ha valgut per rellegir els seus versos i he de dir que, com sol passar, les segones relectures són molt més profitoses.


EPÍLEG

Sort d'aquella qui en la més absoluta
desesperació, encara pot gaudir de la nit
sense altres pensaments que la contemplació
del silenci espurnejant dels astres.
Sentir l'aire glaçat en la pell
i els huit vents arronsant-li els cabells,
curts, molt curts, arran de somnis.



Consol Martínez Bella (2003) Interludi. Edicions Brosquil.

Aquest obra va obtindre el V Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal-Camp de Morvedre.

4 comentaris:

  1. Recorde perfectament aquella sessió poètica al Palau d'Otos. Quins bells records, la d'aquells capvespres sobre la Vall, a l'altra banda de les finestres, i els versos sonant a dintre de la sala. Discretíssima Consol, però tenaç en la seua feina poètica. M'agrada que l'hages recuperada.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, des que la vaig conèixer en aquella ocasió que no l'he oblidada, i des que la vaig retrobar m'ha agradat rellegir els seus poemes. I enguany, any nou, projectes nous. Una abraçada

    ResponElimina
  3. És una de les persones amb mes bellesa interior que m'he trobat en la meva vida i això es veu reflectit en la seva poesia. Em sento orgullós d'ella y de que les persones que la van coneixent se sumeixen a reconèixer-la.

    ResponElimina
  4. Moltes Gràcies Frajovi per aquesta afirmació i m'hi afegix amb el que dius. Em va agradar molt conèixer-la i sincerament va deixar la seua empremta.

    ResponElimina